PDFSource

2nd PUC History Notes PDF in Kannada

2nd PUC History Notes Kannada PDF Download

2nd PUC History Notes Kannada PDF Download for free using the direct download link given at the bottom of this article.

2nd PUC History Notes PDF Details
2nd PUC History Notes
PDF Name 2nd PUC History Notes PDF
No. of Pages 110
PDF Size 3.78 MB
Language Kannada
CategoryEnglish
Source pdffile.co.in
Download LinkAvailable ✔
Downloads17
If 2nd PUC History Notes is a illigal, abusive or copyright material Report a Violation. We will not be providing its PDF or any source for downloading at any cost.

2nd PUC History Notes Kannada

Dear friends, here we are going to offer the 2nd PUC History Notes PDF in Kannada for all of you. History is one of the important subjects. So students if you want to get score good marks in your exam that you are prepared for the entrance test you will need to know the most important questions and answer which will be very useful for you.

Apart from this, you will need proper 2nd PUC History Notes with which you can revise. The History examination contains questions taken from the chapters in the Karnataka Board approved textbook. In this post, we have provided the 2nd PUC History notes chapter in detail. The 2nd PUC History class 12 chapter-wise revision notes are sure to help you ease any stress before your examinations.

2nd PUC History Notes PDF in Kannada

Question 1. Who was the First Consul of France?

Answer: Napoleon was the First Consul of France.

Question 2. Who was Admiral Nelson?

Answer: Vice-Admiral Nelson was the Commander of the Royal British Navy, who defeated the French navy of Napoleon in the battle of Trafalgar in 1805, even though he lost his life in the battle.

Question 3. In which year did Napoleon Bonaparte crown himself as the Emperor of France?

Answer: In 1804, Napoleon crowned himself the Emperor of France.

Question 4. Who established the Bank of France?

Answer: Napoleon established the Bank of France.

Question 5. Which University was founded by Napoleon Bonaparte?

Answer: The University of France was founded by Napoleon Bonaparte.

Question 6. Who imposed the Continental System?

Answer: Napoleon Bonaparte imposed the Continental System, to weaken England’s trade and
commerce.

Question 7. Where did Napoleon Bonaparte die?

Answer: Napoleon Bonaparte died on the Island of St. Helena.

Question 8. Which was the last battle of Napoleon Bonaparte?

Answer: Waterloo Was the last battle of Napoleon Bonaparte.

Question 9. Who is called the second Justinian?

Answer: Napoleon Bonaparte was called the second Justinian.

Question 10. In which year was the Battle of Waterloo fought?

Answer: The Battle of Waterloo was fought in 1815.

Question 11. Who was called the ‘Child of the French Revolution’?

Answer: Napoleon Bonaparte was called the ‘Child of the French Revolution’.

Question 12. Who destroyed the French Navy in the Battle of Trafalgar?

Answer: Vice-Admiral Nelson destroyed the French Navy in the Battle of Trafalgar.

Question 13. “I am the child of the Revolution” and “I destroyed the Revolution”. Whose statements ‘ were these?

Answer: These were Napoleon Bonaparte’s statements.

Question 14. Who said that “I was born, when my country was dying”?

Answer: Napoleon Bonaparte.

Question 15. What was Napoleon’s Religious Treaty with the Church known as?

Answer: The Religious Treaty with the Church was known as Concordat.

Question 16. Who is called the Father of Italian Unification?

Answer: Joseph Mazzini is called the Father of Italian Unification.

Question 17. What is Carbonari?

Answer: Carbonari was one of the Secret Societies of Italy in the early nineteenth century, that was active in creating opposition to foreign rule.

Question 18. Who founded Young Italy?

Answer: Joseph Mazzini founded Young Italy.

Question 19. Who said, “Pen is mightier than Sword”?

Answer: Joseph Mazzini said that “Pen is mightier than Sword”.

Question 20. Who published the paper ‘Risorgimento’?

Answer: Count de Cavour published the paper ‘Risorgimento’ (Rebirth).

Question 21. Who helped Sardinia and Piedmont in their war against Austria?

Answer: Count de Cavour helped Sardinia and Piedmont in their war against Austria.

Question 22. Which treaty was concluded after the war between Austria and Sardinia?

Answer: Treaty of Villa Franca in 1859 was concluded after the war between Austria and Sardinia.

Question 23. Who established the Red Shirt Army?

Answer: Garibaldi established the Red Shirt Army.

Question 24. Who was the first King of United Italy?

Answer: Victor Emmanuel II was the first King of United Italy.

Question 25. Name the capital of United Italy.

Answer: Rome was the first Capital of United Italy.

Question 26. When was Italy unified?

Answer: 1870 A.D.

Question 27. What was the Italian movement for unification known as?

Answer: Risorgimento (Rebirth).

Question 28. Which secret organization was associated with the early stage of Italian unification?

Answer: Carbonari.

Question 29. Which society was founded by Mazzini?

Answer: Young Italy.

Question 30. Who was the King of Piedmont during the Italian unification?

Answer: Victor Emmanuel-II was the King of Piedmont and Sardinia.

Question 31. Which organization was founded by Garibaldi?

Answer: Red Shirts organization was founded by Garibaldi.

Question 32. What was the great belief of Garibaldi?

Answer: The unification of Italy is only possible by the sword.

Question 33. Who liberated Naples and Sicily from the rule of Bourbons?

Answer: Garibaldi liberated Naples and Sicily from the rule of Bourbons.

Question 34. What was the famous policy of Bismarck?

Answer: Bismarck said ‘The great questions of the time will not be resolved by speeches and majority decisions but by ‘iron and blood’. This became popular as the ‘Blood and Iron’ policy of Bismarck.

Question 35. In which year did Prussia attack Denmark?

Answer: The combined armies of Prussia and Austria attacked Denmark in 1864.

Question 36. Which King of Denmark declared the annexation of Schleswig and Holstein?

Answer: King Christian IX of Denmark declared the annexation of Schleswig and Holstein.

Question 37. Which treaty ended the Austro-Prussian war?

Answer: The Treaty of Prague ended the Austro-Prussian war.

Question 38. Which treaty ended the Franco-Prussian war?

Answer: The Treaty of Frankfurt ended the Franco-Prussian war.

Question 39. When was Germany unified?

Answer: In 1871 A.D.

Question 40. Who was the architect of the unification of Germany?

Answer: Otto von Bismarck.

Question 41. Who was the King of Prussia during the German unification?

Answer: ‘Kaiser’ William.

You can download the 2nd PUC History Notes in Kannada PDF by using the following download link.


2nd PUC History Notes PDF Download Link

Report This
If the download link of Gujarat Manav Garima Yojana List 2022 PDF is not working or you feel any other problem with it, please Leave a Comment / Feedback. If 2nd PUC History Notes is a illigal, abusive or copyright material Report a Violation. We will not be providing its PDF or any source for downloading at any cost.

Leave a Reply

Your email address will not be published.