PDFSource

A Letter to God Questions and Answers PDF

A Letter to God Questions and Answers PDF Download

A Letter to God Questions and Answers PDF Download for free using the direct download link given at the bottom of this article.

A Letter to God Questions and Answers PDF Details
A Letter to God Questions and Answers
PDF Name A Letter to God Questions and Answers PDF
No. of Pages 7
PDF Size 0.59 MB
Language English
CategoryEnglish
Source www.vedantu.com
Download LinkAvailable ✔
Downloads17
If A Letter to God Questions and Answers is a illigal, abusive or copyright material Report a Violation. We will not be providing its PDF or any source for downloading at any cost.

A Letter to God Questions and Answers

Dear readers, today we are going to offer A Letter to God Questions and Answers PDF for all of you. It can be very useful for those who are also searching for it but are unable to find it anywhere. The Solutions for Class 10 English A Letter to God Class 10 English Class book solutions are available in PDF format for free download. Here in this post, we are providing sample papers with solutions, test papers for chapter-wise practice, Exemplar solutions, quick revision notes for ready reference, and CBSE important question papers.

These chapter-wise questions and answers will be very helpful for those students who are preparing for the CBSE exam for class 10 English chapter A Letter to God. Class 10 English chapter-wise solutions for English part 1 and English part 2 for all the chapters can be downloaded from our valuable article. Through this article, you can get important questions and their answers in an easy way which will be very useful to get good marks in the CBSE eaxm.

A Letter to God Questions and Answers PDF

Ques 1. What did Lencho hope for?

Ans: Lencho hoped for rains as the only thing that his field of ripe corn needed was a shower.

Ques 2. Why did Lencho say the raindrops were like ‘new coins’?

Ans: Lencho’s crops were ready for harvest. As raindrops would have helped in getting a better harvest, resulting in more prosperity, so Lencho compared them with new coins.

Ques 3. How did the rain change? What happened to Lencho’s fields?

Ans: The rain was pouring down. But suddenly, a strong wind began to blow and very large hailstones began to fall along with the rain. All the crops in Lencho’s fields were destroyed.

Ques 4. What were Lencho’s feelings when the hail stopped?

Ans: After the hail stopped, Lencho’s soul was filled with sadness. He could see a bleak future for himself and his family. Hew was worried about the lack of food for the coming year.

Ques 5. Who or what did Lencho have faith in? What did he do?

Ans: Lencho had faith in God. He believed that God’s eyes see everything, even what is deep in one’s conscience. He wrote a letter to God saying that he needed a hundred pesos to sow his field again.

Ques 6. Who read the letter?

Ans: Postmaster read the letter.

Ques 7. What did the postmaster do then?

Ans: The Postmaster first laughed. But then he became serious. He was deeply moved by the writer’s faith in God. He did not want to shake this faith. So he decided to collect the money and send it to Lencho.

Ques 8. Was Lencho surprised to find a letter for him with money in it?

Ans: No. Lencho was not at all surprised to see the letter from God with money inside it. His confidence and faith in God were such that he had expected that reply from God.

Ques 9. What made him angry?

Ans: When he finished counting the money he found only seventy pesos. But he demanded hundred pesos. He was confident that God could neither make a mistake nor deny him what he had requested. Therefore, he concluded that the post office employees must have taken the remaining thirty pesos.

Ques 10. Who does Lencho have complete faith in? Which sentences in the story tell you this?

Ans: Lencho had complete faith in God. The sentences in the story that show this are as follows:

(i) But in the hearts of all who lived in that solitary house in the middle of the valley, there was a single hope: help from God.

(ii) All through the night, Lencho thought only of his one hope: the help of God, whose eyes, as he had been instructed, see everything, even what is deep in one’s conscience.

(iv) He wrote ‘To God’ on the envelope, put the letter inside and, still troubled, went to town.

(v) God could not have made a mistake, nor could he have denied Lencho what he had requested.

(vi) It said: “God: of the money that I asked for, only seventy pesos reached me. Send me the rest, since I need it very much.”

Ques 11. Why does the postmaster send money to Lencho? Why does he sign the letter ‘God’?

Ans: Postmaster was moved by Lencho’s complete faith in God. So, he decided to send money to Lenco. Moreover, the postmaster did not want to shake Lencho’s faith in God. So, he signed the letter ‘God’. It was a good ploy to convey a message that God had himself written the letter.

Ques 12. Did Lencho try to find out who had sent the money to him? Why/Why not?

Ans: No, Lencho does not try to find out who had sent the money to him. This is because he had great confidence in God and never suspected that it could be someone else other than God who would send him the money. His faith in God was so strong that he believed that God had sent him the money.

Ques 13. Who does Lencho think has taken the rest of the money? What is the irony in the situation? [Remember that the irony of a situation is an unexpected aspect of it. An ironic situation is strange or amusing because it is the opposite of what is expected.]

Ans: Lencho thinks that the post office people have taken the money. It is the post office people who send the money to Lencho. But, on the other hand, Lencho thinks they have stolen his money. He calls them crooks. Thus there is an element of irony in this situation.

Ques 14. Are there people like Lencho in the real world? What kind of a person would you say he is?

Ans: I don’t think there can be any such people in the real world. Lencho is literate and yet he doesn’t know how his letter will reach God without any address.
He probably would be naïve and unquestioning.

Ques 15. There are two kinds of conflict in the story: between humans and nature, and between humans themselves. How are these conflicts illustrated?

Ans: The conflict between humans and nature is shown by the destruction of Lencho’s crops by the hailstorm. As the crops failed to hail, Lencho started feeling sad and gloomy after the storm appropriately projects the conflict between nature and man. The Story also shows another conflict, between humans themselves. The postmaster, along with the help of the other post office employees, sent Lencho the money that they could manage to collect. They were not related to Lencho in any manner. It was an act of kindness and selflessness on their part. Even though they did a good deed, Lencho blamed them for taking away some amount of money. This shows that man does not have faith in his fellow humans, thereby giving rise to this conflict.

You can download A Letter to God Questions and Answers PDF by using the following download button.


A Letter to God Questions and Answers PDF Download Link

Report This
If the download link of Gujarat Manav Garima Yojana List 2022 PDF is not working or you feel any other problem with it, please Leave a Comment / Feedback. If A Letter to God Questions and Answers is a illigal, abusive or copyright material Report a Violation. We will not be providing its PDF or any source for downloading at any cost.

RELATED PDF FILES

Leave a Reply

Your email address will not be published.