Communication Skills and Personality Development PDF

Communication Skills and Personality Development PDF Download

Communication Skills and Personality Development PDF Download for free using the direct download link given at the bottom of this article.

Communication Skills and Personality Development PDF Details
Communication Skills and Personality Development
PDF Name Communication Skills and Personality Development PDF
No. of Pages 127
PDF Size 4.45 MB
Language English
CategoryEducation & Jobs
Source pdffile.co.in
Download LinkAvailable ✔
Downloads17

Communication Skills and Personality Development

Dear readers, here we are offering Communication Skills and Personality Development PDF to all of you. Communication is a process in which two or more people exchange ideas, opinions, facts, feelings or expressions in a way that each gain a common understanding of the message being communicated.

And Personality development teaches an individual to smile even in times of crisis or unwanted circumstances. In another word, we can’t imagine life without communication. It is an in-built function helping us in our day-to-day activities. The communication process is a continuous and lifelong process.

Communication is a dynamic, constantly moving, ever-changing and ongoing process. The aim of communication is to bring commonality of understanding of meaning between source and receiver. After going through this chapter, the learners should be able to find out the importance and relevance of different types of communication, as discussed here.

Communication Skills and Personality Development PDF

Team Development

The most famous model of team development has been given by Tuckman (1965). The four stages of team development are as follows:

  • Stage 1: Forming

When teams first get together, members are generally cautious and uncertain about many things. People explore, experiment, and try something. During the forming period, everyone tries his best to look ahead and think about all the things that need to be done.

  • Stage 2: Storming

At this stage, interpersonal conflict, patient and impatient people clash with each other. Trust is tested, and confusions around goals and roles begin to surface. If there are heavy deadlines, this stage can be quite tense.

  • Stage 3: Norming

As people get to know each other, they reconcile and agree on things like decision-making processes, resources, timing, and quality standards.

  • Stage 4: Performing

The final stages of team development involve using all the experience and understanding with each other to get results for each other and the organization.

Communication Skills and Personality Development MCQ PDF

1. Communication helps officials to ___ the employees.

A. Eliminate
B. motivate
C. Threaten
D. apprise

Ans: B

2. ___ means checking whether the earlier stages of reading were followed promptly or not.

A. Survey
B. Question
C. Read
D. Review

Ans: D

3. The document that is used to communicate within the organization is called ___.

A. letter
B. memo
C. e-mail
D. telex

Ans: B

4. Identify the adverb in the sentence, ‘I work more on the product development side.’

A. I
B. work
C. More
D. the

Ans: A

5. While listening, when we assess what the speaker is speaking, it is ___.

A. comprehensive listening
B. dialogic listening
C. systematic listening
D. critical listening

Ans: D

6. Identify the polite method of beginning a business letter

A. We are forced to refuse
B. We demand to know from you
C. We find it difficult to believe
D. We appreciate your prompt reply

Ans: D

7. Pick the pronoun from the sentence; ‘She was quite good looking’

A. She
B. Was
C. Quite
D. Good looking

Ans: A

8. The subject in the job application is written ___

A. before the salutation
B. after the salutation
C. before the complimentary close
D. after the complimentary close

Ans: B

9. ___ should be provided in a resume only on request

A. Telephone number
B. Reference
C. Educational qualification
D. Work experience

Ans: B

9. ___ is a document that can be used as evidence in legal cases.

A. Notice
B. Minutes of a meeting
C. Agenda
D. Memo

Ans: A

11. ___ is a document that can be used as evidence in legal cases.

A. Notice
B. Minutes of a meeting
C. Agenda
D. Memo

Ans: A

12. Identify the type of sentence: The boy climbed up to the top of the tower.

A. Simple
B. Compound
C. Complex
D. Superlative

Ans: A

13. Rain has ___ right through the coat. If you can’t ___ your dog from biting the milkman, you must lock him up.

a. Penetrated, restrain
b. Ex asperation, kernal
c. Cut, amazement
d. None of the above

Ans. (a)

14. Important kinds of workers are –

a. Growers, diggers
b. Makers, movers
c. Both a & b
d. All of the above

Ans. (c) & (d) both

15. David living stone worked as a ___ in a cotton mill when he was only ten years old. He did not receive any formal education and was his own ___.

a. Doctor, labourer
b. Labourer, teacher
c. Explorer, labourer
d. Teacher, doctor

Ans. (b)

16. ___ involves processing and reconstructing the data, but ___ is letting the sounds beat your eardrums.

a. Listening, hearing
b. Hearing, listening
c. Casual listening, focused listening
d. None of the above

Ans. (a)

17. The ___ and ___ is also helpful for the listener to understand the meaning.

a. Tone, behavior
b. Pitch, tone
c. Tone, attitude
d. Tone, intensity

Ans. (b)

18. Using lecturers, handouts we acquire information from ___ and by using tutorials, conversations etc. we acquire information through ___.

a. Tutors, fellow learners
b. Other sources, tutors
c. Students, tutors
d. None of the above

Ans. (a)

19. Identify the advantages of writing –

a. The speaker himself did not have to be present in order to communicate
b. The knowledge of one generation could be accumulated and passed on to the next
c. Both a & b
d. We can represent, what we want

Ans. (c)

20. The general categories of communications are –

a. Speech, writing
b. Printing
c. Electronic communication
d. All of the above

Ans. (d)

21. ___ means no external, unnecessary details have to be included, while ___ means all the significant and important details should be included.

a. Accurate, complete
b. Orderly, clear
c. Accurate, clear
d. Clear, complete

Ans. (a)

22. Common kinds of narrative skills are –

a. How to do something
b. How something works
c. Both a & b
d. Arrange the information properly

Ans. (c)

23. In English the same “You” is used for addressing ___ and ___.

a. Youngers, elders
b. Elders, equals
c. Elders. Olders
d. None of the above

Ans. (b)

24. We have to utter the sentences in ___ and pay attention to the ___ of the language spoken.

a. Appropriate manner, fluency
b. Appropriate context, cultural aspect
c. Social aspect, appropriate context
d. All of the above

Ans. (b)

25. Select appropriate articles to fill in the blanks

Is there ___ irrefutable, permanent, and absolute happiness? Or better, what makes people happy? ___ good bank account, a good cook, and good digestion said, Jean Jacques Rousseau.

A. a; an
B. an; the
C. an; a
D. an; an

26. Pick out the most appropriate polite response to the given questions

i) How do you do?
ii) How are you?

A. i) How do you do? ii) Fine, thanks, and you?
B. i) Hi there! ii) Thank you, well.
C. i) Fine. ii) I have a cold
D. i) I don’t know ii) Not fine.

27. Identify the semantic markers among the following:

i) let’s take for example
ii) Advises
iii) Foremost
iv) Could

A. Only i and ii
B. Only ii and iii
C. Only ii and iv
D. Only i and iii

28. Fill in the blanks

Good morning, ___ for calling‘___ I help you Customer: Is my order ready?___ you read out your bill number, please? Customer: Oh, it’s Could you ___ the line for a moment madam?
A. i) Thank you ii) May iii) Could iv) hold
B. i) may ii) hold iii) thank you iv) could
C. i) hold ii) How iii) would iv) disconnect
D. i) please ii) can iii) can iv) hold

29. We communicate orally in two ways: ___ and ___

a) telephonic conversation; non-verbal communication
b) verbal communication; face-to-face communication
c) face-to-face communication; telephonic conversation
d) verbal communication; nonverbal communication

Ans: C

30. If staff in an organization is suspected of major misconduct, the organization may issue a ___ which will mention the ___ against the staff concerned and ask for a written explanation

a. notice, information
b. memo, praise
c. show cause notice, allegations
d. letter, punishment

Ans: C

31. Unclarified assumptions in communication can lead to ___ and ___

a) premature evaluation, poor listening
b) information overload, selective perception
c) lack of planning, physical barriers
d) confusions, misunderstanding

Ans: D

32. A resume needs conceptualization of your ___ and ___ all into one document.

a) objectives; experiences
b) projects; skills
c) accomplishments; experiences
d) skills; aims
Ans: C

33. A press story is ___ news story, written in ___ person that seeks to demonstrate to an editor or reporter the newsworthiness of a particular person, event, service, or product.

(a) false; first
(b) pseudo; third
( c) real; second
(d) original; third

Ans: B

34. Complete the following sentences

(1) You can turn off the television. I ___ (watch) it.
(2) I saw Sarika yesterday. She___ (drive) her new car.

(a) am watching, was driving
(b) have watched, drove
(c) am not watching, was driving
(d) watch, drive

Ans: C

35. ___ describes all forms of human___ that are not verbal

a) hap tics, conversation
b) Para language, communication
c) prosody, connection
d) gestures, communication

Ans: B

36. ___ refers to different and numerous steps in the ___.

a) receiver’s attitude, medium
b) transmission journey, message
c) channel, process of communication
d) semantic distortion, message

Ans: C

37. In ___ listening, the listener has a purpose of not only empathizing with the ___ but also using this deep connection in order to help the speaker understand, change or develop in some way.

a) dialogic, leaner
b) empathetic, reader
c) appreciate, listener
d) therapeutic, speaker

Ans: D

38. The most crucial part of the ___ process is thinking of converting to ___ what one hears.

a) reading; understanding
b) speaking; meaning
c) hearing; interpreting
d) listening; meaning

Ans: D

39. As a means of communication, e-mails have features of the immediacy of both ___ and ___.

a. reading, receiving
b. writing, sending
c. calling, receiving
d. receiving, sending

Ans: D

40. Unclarified assumptions in communication can lead to ___ and ___.

a. premature evaluation, poor listening
b. lack of planning, physical barriers
c. information overload, selective perception
d. confusion, misunderstanding

Ans: D

41. The most crucial part of the ___ process is thinking of converting to___ what one hears.

a. reading, understanding
b. speaking, meaning
c. hearing, interpreting
d. listening, meaning

Ans: D

42. Language of a memo should be ___ and ___ to understand.

a. indirect, personal
b. direct, concise
c. lucid, easy
d. concise, difficult

Ans: C

43. In letter writing, ___ indicates to the reader of the letter what the ___ is about.

a. salutation, letter
b. subject, notice
c. body, memo
d. subject, letter

Ans: D

44. While using overhead projectors, you can reveal information line by using an ___ sheet to over the___.

a. opaque, flip chart
b. translucent, transparency
c transparent, slide
d. opaque, transparency

Ans: D

45.___ is sent to a specific group of people whereas ___ may be meant for the general public.

a. notice, memo
b. memo, circular
c. notice, circular
d. circular, notice

Ans: D

46. The problem with proofreading is that you will have to be good at ___ and ___.

a. spelling, punctuation
b. pronunciation, spelling
c. punctuation, pronunciation
d. Paraphrasing, spelling

Ans: A

47. The semantic markers used to express time relationships are:

a. next, after
b. after, consequently
c. hence, to summarize
d. while, because

Ans: A

48. In comprehension listening, to comprehend the ___, one requires a lexicon of ___ and all rules of ___ and ___ by which one can understand what others are saying.

(a) words, syntax, meaning, grammar
(b) Grammar, syntax, words, meanings
(c) word, meaning, syntax, grammar
(d) meaning, words, grammar, syntax.

Ans: D

49. While listening it is important to the right environment because it will help the___ focus on what he is ___ and avoids ___.

(a) chance, reader, reading, distribution
(b) choice, speaker, speaking, disturbance
(c) choose, listener, listening, distraction
(d) change, writer, writing, discrimination

Ans: C

50. While communication with the ___,___ phrases and ___ have to be used in their ___ contexts.

(a) customers, polite, expressions, appropriate
(b) relatives, harsh, gestures, inappropriate
(c) subordinates, impolite, impressions, true
(d) audience, rude, dialogues, actual

Ans: A

You can download Communication Skills and Personality Development PDF by using the following download link.


Communication Skills and Personality Development PDF Download Link

RELATED PDF FILES