PDFSource

Export Marketing Sem 5 MCQ with Answers PDF

Export Marketing Sem 5 MCQ with Answers PDF Download

Export Marketing Sem 5 MCQ with Answers PDF Download for free using the direct download link given at the bottom of this article.

Export Marketing Sem 5 MCQ with Answers PDF Details
Export Marketing Sem 5 MCQ with Answers
PDF Name Export Marketing Sem 5 MCQ with Answers PDF
No. of Pages 9
PDF Size 0.18 MB
Language English
CategoryEnglish
Source pdffile.co.in
Download LinkAvailable ✔
Downloads17
If Export Marketing Sem 5 MCQ with Answers is a illigal, abusive or copyright material Report a Violation. We will not be providing its PDF or any source for downloading at any cost.

Export Marketing Sem 5 MCQ with Answers

Dear readers, here we are presenting Export Marketing Sem 5 MCQ PDF with Answers to all of you. Export Marketing is one of the best ways to establish itself in the cutthroat market competition. Export Marketing means selling your goods and services internationally in various countries.

Export Marketing is a very beneficial technique to grow in today’s scenario. In this article, we have picked some of the best Export Marketing MCQ with Answers so that you can learn and practice these questions’ answers to secure a significant position in the final examinations.

Export Marketing Sem 5 MCQ PDF with Answers

1. New EOUs are exempted from payment of corporate tax bloc for … years
A. 5 years
B. 7 years
C. 10 years
D. 1 years
ANSWER: C
2. The scheme assists small units in procuring raw materials for export
production.
A. ASIDE,
B. EPCG
C. IRMAC,
D. MDA
ANSWER: C
3. Final selection of overseas market depends on
A. Scrutiny
B. Shortlisting
C. Assessment
D. Evaluation
Answer : B
4. TRIFED is a canalizing agency , deals with Gum karaya
A. Mica waste
B. Mineral ores
C. Petroleum products
ANSWER: A
5. What imply the physical movement of goods out of a country in a legal manner?
A. Export
B. Import
C. Re-export
D. Trade
ANSWER: A
6. India is not a member of.
A. SAARC
B. ASEAN
C. BRICS
D. All 0f the above
ANSWER: B
7. Specific duty can be imposed on
A. Marine Product
B. Agriculture product
C. Work of art
D. Gems & Jewellery
ANSWER: C
8. The WTO Agreement related to investment measures is.
A. TRIPS
B. TRIMS.
C. GATS
D. TCA.
ANSWER: B
9. Risk in export marketing due to civil disturbances is known as
A. Legal Risk
B. Commercial
C. Cargo
D. Political
Answer : B
10. A tariff ………………….
A.Increase the volume of trade
B.Reduces the volume of trade
C.Has no effect on volume of trade
D.Both a. and c.
ANSWER: B
11. 11. India is not a member of
A. SAARC
B. ASEAN
C. BRICS
D. All 0f the above
ANSWER: B
12. The IEC number is a number with
A. 7 digits
B. 8 digits
C. 9 digits
D. 10 digits
ANSWER: D
13. Export Marketing involves
A. No documentation
B. Extensive documentation .
C. Limited documentation .
D. New documentation .
Answer : B
14. The Director General of Foreign trade is appointed by
A. Central Government
B. State Government
C. Ministry of commerce
D. Chief justice of the Supreme Court
ANSWER: C
15. Custom formalises are
A. Minimum
B. Route
C. Complicated
D. Simple
Answer : C

Export Marketing TYBCom. sem 6 MCQ PDF with Answers

16 . Duty Drawback is available for
A. Import duty on imported components
B. Central excise on indigenous components
C. Import duty and central excise on indigenous components
D. Import duty, central excise and VAT
ANSWER: C
17. Large scale export … in the balance of trade
A. Reduces Deficit
B. Increases deficits
C. Stabilises deficits
D. bring down deficit and surplus
Answer : A
18. Expand MAI
A. Market Acquire Interest
B. Market Access Interest
C. Market Access initiative
D. Market And Initiative
ANSWER: C
19. EOUs are exempted from
A. Sales Tax
B. Income Tax
C. Excise duty
D. Service Tax
Answer : C
20. Commodity boards operate under the administrative controlled of …
A. Ministry of external affairs
B. Ministry of finance
C. Ministry of information of broadcast
D. Ministry of commerce
ANSWER: B
21. Five star export house needs to have minimum export performance of
US$
A. 1500 million
B. 3000 million
C. 1000 million
D. 2000 million
Answer : D
22. Large scale export help to solve ….
A. Domestic problems
B. Balance of payment problems
C.Political problems
D. Non of the above
ANSWER: B
23. Following items which is not included in the category of prohibited items
under negative list …
A. Fur of domestic animals
B. Human skeleton
C. Exotic birds
D. Beef
ANSWER: A
24. Large scale export help to solve ….
A. Domestic problems
B. Balance of payment problems
C. Political problems
D. Non of the above
ANSWER: B
25. BOP means balance of Receipts and payments of ……
A. all banks,
B. State bank
C. Foreign exchange by a country
D. Government
ANSWER: C
26. Which town is excellence for textiles?
A. Bhilwara
B. Dewas
C. Indore
D. Jodhpur
Answer : A
27. Custom quota combines …
A. Features of tariff as well as quota
B. Features of tariffs only
C. Features of quotas only
D. Non of the above
ANSWER: A
28. The objectives of import duty is/are
A. to raise income for the government
B. to restrict imports
C. to encourage exports
D. to raise income and restrict imports
ANSWER: D
29. Which of the following is an example of intellectual property?
A. Computer hardware.
B. Trademarks.
C. Textiles.
D. Electronics equipment
ANSWER: B
30. Headquarters of ITPO is at
A. Mumbai
B. New Delhi
C. Ahmedabad
D. Kolkatta
Answer : B
31. A tax imposed on certain type of imported goods is
A. a tariff
B. a surcharge
C. a severance tax
D. a subsidy
ANSWER: A
32. How manycountries are member of OECD?
A. 34
B. 35
C. 36
D. d.38
ANSWER: B
33. IIP was set up in
A. 1965
B. 1966
C. 1980
D. 1954
Answer : B
34. The IEC number is issued by the
A. Central Government
B. State Government
C. Director General of Foreign trade
D. Ministry of commerce
ANSWER: C
35. Product survey includes
A. Production,
B. Advertising expenditures
C. Wages
D. Shape, colour and design of the product
ANSWER: D
36. The tenure of the Foreign Trade policy is
A. 3 years
B. 5 years
C. 1 year
D. 7 years
ANSWER: B
37. IRMAC imports raw materials in bulk and supply to exporters at
A. High Price
B. Low Price
C. Same Price
D. Competitive price
Answer : D
You can download Export Marketing Sem 5 MCQ PDF with Answers by clicking on the following download button.


Export Marketing Sem 5 MCQ with Answers PDF Download Link

Report This
If the download link of Gujarat Manav Garima Yojana List 2022 PDF is not working or you feel any other problem with it, please Leave a Comment / Feedback. If Export Marketing Sem 5 MCQ with Answers is a illigal, abusive or copyright material Report a Violation. We will not be providing its PDF or any source for downloading at any cost.

Leave a Reply

Your email address will not be published.