Nelson Mandela Class 10 Questions and Answers PDF

Nelson Mandela Class 10 Questions and Answers PDF Download

Nelson Mandela Class 10 Questions and Answers PDF Download for free using the direct download link given at the bottom of this article.

Nelson Mandela Class 10 Questions and Answers PDF Details
Nelson Mandela Class 10 Questions and Answers
PDF Name Nelson Mandela Class 10 Questions and Answers PDF
No. of Pages 16
PDF Size 0.29 MB
Language English
CategoryGeneral
Download LinkAvailable ✔
Downloads17

Nelson Mandela Class 10 Questions and Answers

Dear reader, if you are searching for Nelson Mandela Class 10 Questions and Answers PDF and you are unable to find it anywhere then don’t worry you are on the right page. Students who want to get good marks in the 10th class exam can download here all subjects pdf for exam preparation. Schools have been closed due to Coronavirus and online classes are being conducted for the students. Below you can download Nelson Mandela Long Walk to Freedom Class 10 PDF with Notes, Solutions, Questions, and Answers in one click.

Nelson Mandela became the first black president of South Africa after more than three centuries of white rule. Mr. Mandela’s African National Congress (ANC) party won 252 out of 400 seats in the first democratic elections in South Africa’s history.

Nelson Mandela Class 10 Questions and Answers PDF

Question 1.
What promise does Mandela make at the beginning of the opening of his oath-taking speech?
Answer:
Mandela thanks all the international leaders and guests as he calls it an occasion of joy and victory for Justice. He promises that the country shall not again experience the oppression of one another.
Question 2.
What does freedom mean to Mandela in childhood? [CBSE 2015]
Answer:
During childhood the meaning of freedom for Mandela was quite limited he considered it to be free to run in the fields, swim in the clear stream, free to roast mealies and ride the board backs of slow-moving bulls.
Question 3.
Why did the inauguration ceremony take place in the amphitheater formed by the Union Building in Pretoria?
Answer:
It was the first democratic, non-racial government taking oath in South Africa. The ceremony was attended by dignitaries from more than 140 countries around the world and thousands of the people of South Africa of all the races to make the day memorable. So, it took place in, the amphitheater formed by the Union Building in Pretoria.
Question 4.
What are the ideals which Mandela set for the future of South Africa in his swearing-in ceremony?
Answer:
Mandela emphasized liberating all the people from poverty, deprivation, suffering, gender, and other discriminations in his swearing-in ceremony.
Question 5.
What did Mandela think about oppressors and oppressed? [CBSE 2011]
Answer:
Mandela always thought that both oppressors and oppressed are deprived of their humanity. The oppressor is a prisoner of hatred while the oppressed has no confidence in humanity so both of them need to be liberated.
Question 6.
What do you understand by Apartheid’?
Answer:
‘Apartheid’ is a political system that divides people according to their race. In this system, black-colored people in South Africa were not free even to discharge their personal and social obligations of being parents, sons, husbands, etc.
Question 7.
Describe the effect of the policy of apartheid on the people of South Africa.
Answer:
The policy of apartheid could not be considered fortunate for the people of South Africa. It created distance and a deep wound in the country and the people. Many great men like Oliver Tambo, Walter Sisulu, Yusuf Dadoo, Bram Fischer, etc were produced due to the brutality and oppression. They were men of great character
Question 8.
How is courage related to the brave man according to the author of the lesson?
Answer:
The author believes that courage is not the absence of fear, but it is the triumph over it. The brave man is not the one who does not feel fear of any kind but he is the one who has the courage to conquer it.
Question 9.
Could everyone fulfill the obligations personal or social in South Africa?
Answer:
No, everyone was not free to fulfill their obligations because of the color of their skin. If a person tried to fulfill their obligations, they were punished and isolated for being a rebellion.
Question 10.
What did Mandela realize about his brothers and sisters? [CBSE 2012]
Answer:
Mandela realized that his brothers and sisters were not free in their own country due to their color. The freedom of everyone in his society was curtailed. He joined the African National Congress and fought for freedom.
Question 11.
Why was Nelson Mandela changed into a bold man?
Answer:
Nelson Mandela was changed into a bold man due to his. the desire for freedom for his country and his countrymen. He wanted to live a life with dignity as he could not enjoy the limited freedom.

You may also like:

10th Science Important Questions

Political Parties Class 10th

Carbon and its Compounds Class 10

Oswaal Term 2 Class 10 Science Sample Paper

Quadratic Equation Class 10 Ncert Solutions

Here you can download the Nelson Mandela Class 10 Questions and Answers PDF by clicking on this link.


Nelson Mandela Class 10 Questions and Answers PDF Download Link

RELATED PDF FILES